Video als aanvulling op podcasts

Video als aanvulling op podcasts

Het gebruik van video en podcasts groeit momenteel als kool op social media. Waarom niet beide trends combineren?

Groei van podcasts

Waarom groeit de markt van podcasts nu pas? Dat komt omdat een podcast steeds makkelijker beluisterd kan worden. Mobiele apparaten hebben steeds vaker de beschikking over een snelle internetverbinding. Daarom wordt het luisteren steeds makkelijker. Het groeiende aantal streaming-apps draagt hier ook aan bij. Als luisteraar heb je hierdoor meer vrijheid om te luisteren waar en wanneer jij dat wilt. Het luisteren kan bijvoorbeeld in de auto, tijdens het uitlaten van de hond of tijdens het doen van de huishouding.

Video op social media

Video krijgt een steeds groter aandeel op social media. Sommige ondernemers spelen slim op in door hun podcasts ook in videovorm aan te bieden. Hierdoor bereiken deze mensen meer publiek met hun podcasts. Daarom zal de term “vodcasts” steeds vaker voorbij komen. Deze term is ook niet nieuw zoals “podcasts”.

Een vodcast is trouwens niet hetzelfde als een vlog. Ondanks dat tegenwoordig steeds meer mensen hun vlog omzetten tot podcast, is er toch een duidelijk verschil. Niemand kijkt in de camera bij een vodcast. Bij een vlog is dat juist het belangrijkste.

Combineren podcasts en video

Hoe combineer je een podcast en video? Jouw wensen zijn bepalend voor deze combinatie. Wij hebben voor één van onze klanten iets bedacht waarmee zij meerdere kanten op kunnen. De inhoud van het online-lesprogramma van deze klant was het uitgangspunt. Naast tekst wordt informatie op meerdere manieren aangeboden.

De werkplek is daarom ingericht op het maken van podcasts, vodcasts en screenvideo’s. Als bijkomend voordeel krijgen videogesprekken met o.a. Zoom en Skype een boost in video- en geluidskwaliteit.

Bij het bedenken van deze oplossing, hebben wij gekeken naar het praktische stuk. De opstelling is niet permanent. Wanneer de apparatuur niet in gebruik is, kan het worden verplaatst en grotendeels worden opgeborgen. De werkplek is hierdoor niet continu een studio. En daardoor kan nog steeds ontspannen worden gewerkt zonder afleiding.